Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0

Текстови из књига Радована Дамјановића

Прочитајте одабране текстове из занимљивих и поучних књига професора Дамјановића.

 

Укупно: 22

Страна 1 од 2

 

1. Акценат – Српско Српски речник, друга свеска

Које су то особе, креатуре, из којих центара, гурале те чудне нагласке у народ? Шта је била идеја? Можда да се невероватна отпорност српског језика нагриза акцентом? И тако удара на саму његову структуру.

Цео текст Ceo tekst Akcenat – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

2. Амазонке – Српско Српски речник, прва свеска

Језик којим су Амазонке говориле свакако није грчки па тако ни грчка објашњења а поготову доцнија етимологизирања око њиховог имена ништа не ваљају. Забуну уноси очигледна измишљотина како су Амазонке тобоже секле десну сису да би могле да напињу лук.

Цео текст Ceo tekst Amazonke – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

3. Бела богиња – Српско Српски речник, друга свеска

У овом одељку видеће се да чак ни Роберт Грејвс (који није Енглез) не може да до краја разуме келтски језик, јер не види његову везу са српским. Такође ће се видети шта значе „острвска“ имена Бран и Бели, као и још нека.

Цео текст Ceo tekst Bela boginja – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

4. Драма – Српско Српски речник, прва свеска

Одавно је примећено да грчки не помаже у разрешавању порекла саме речи – драма. Како су сви термини везани за Бахово сабожје догрчког порекла (дакле негрчког), решења драме потражимо у том правцу.

Цео текст Ceo tekst Drama – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

5. Друиди – Српско Српски речник, друга свеска

Плиније говори како је имела између осталог и одбрана против воде али и ватре! Очигледно да је ова биљка омогућавала друидима да постигну тај други, онострани вид, по коме се и зову друиди.

Цео текст Ceo tekst Druidi – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

6. Етрурци – Српско Српски речник, прва свеска

Питања свакако има много, једно је народно име, како су се тачно звали Етрурци? До нестанка су изгледа имали заједничко име за становнике свих дванаест најважнијих градова у правој Етрурији, оној која лежи између Арна и Тибра.

Цео текст Ceo tekst Etrurci –  Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

7. Гопођа Милена Костић – Жрнов, српски Авалон

У време када је изашло прво издање књиге Жрнов, 2007. године, јавила ми се госпођа Милена Костић, која је у шетњи Кнез Михаиловој видела Жрнов у излогу књижаре.

Цео текст Ceo tekst Gopođa Milena Kostić – Žrnov, srpski Avalon

 

8. Илири – Српско Српски речник, прва свеска

Порекло самих Илира је доста тамно. Ипак Милан Будимир налази њихове претке у Пеластима (в. Пелазги). У историјско доба прилично је јасно одређена њихова шира и ужа територија у грчким и латинским споменицима.

Цео текст Ceo tekst Iliri – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

9. Класа – Српско Српски речник, прва свеска

Класа у овој равни значи припадање истој генерацији – једновременост али и истом сталежу, класи, јер сво је класје класје. Сам за себе издвојен из равни клас изгледа као најежена група војника.

Цео текст Ceo tekst Klasa – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

10. Кула на Самарији – Кула краља Милутина

Ко год да је прилазио из правца Хиландарске лучице на полуоствру Хрусији, морао је проћи поред и испод куле краља Милутина. Ова грађевина данас изгледа као да није стара преко седамсто година. Ређали су се непријатељи, невремена, земљотреси, громови, пожари, а она стоји као нова, као да је градња завршена јуче.

Цео текст Ceo tekst Kula na Samariji – Kula kralja Milutina

 

11. Људи – Српско Српски речник, прва свеска

Људи док живе и греше а баш то и бележи Елезовић у свом речнику где слудовати значи погрешити. Луд може још да има исти или сличан смисао и са млад али овим лепеза лудог саречја није отворена ни до пола.

Цео текст Ceo tekst Ljudi – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

12. Логос – Српско Српски речник, прва свеска

Суштина тог текста је анализа Хераклитовог фрагмента у коме он (Хераклит) размишља о слушању и казивању, говорећи да је логос једно (све је Једно).

Цео текст Ceo tekst Logos – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

13. Напад Каталонаца – Кула краља Милутина

Опкољена српска светиња, због превеликог броја прибегара, убрзо је била захваћена глађу. За то време и Каталани трпе велике губитке од српских бранилаца.

Цео текст Ceo tekst Napad Katalonaca – Kula kralja Milutina

 

14. Петиције и потписи – Жрнов, српски Авалон

Иако се радило о, пажљиво скриваној од јавности, намери рушења Жрнова и споменика, ипак је та вест брзо постала тема сезоне у српској културној јавности.

Цео текст Ceo tekst Peticije i potpisi – Žrnov, srpski Avalon

 

15. Снејк – Српско Српски речник, друга свеска

Враћам се сад (снаги) снази. Мистерија постања света је мистерија постања речи. И увек се код именовања враћам на ЕПК. Зашто је нога – нога а не нуга или нига? Е, то одлучује ЕПК. А задато нам је из пара НГ да израсте нога а не нига. Али прича тек почиње.

Цео текст Ceo tekst Snejk – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

16. Трофеј – Српско Српски речник, друга свеска

Какве везе имају трофеј и строфа? Велике и нераскидиве. Нераскидиве као добар конопац, строфос на грчком. Конопац, без обзира од које је материје направљен (длаке, коже...), настаје врћењем, упредањем и уплитањем нити.

Цео текст Ceo tekst Trofej – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

17. Варвари – Српско Српски речник, прва свеска

Етимологизирање иде у два основна правца: први тврди како барбар долази од брбљач, брбљивац (који неразумљиво прича) и други који заступа тезу о брадоњама! Један од додатних проблема између осталих је и тај што се не зна до краја поуздано како су класични Хелени изговарали б (бету) упркос познатом школском примеру са блејањем оваца (бе, бе).

Цео текст Ceo tekst Varvari – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

18. Веверица – Српско Српски речник, прва свеска

Тако веверица (бјелка) у староруском тексту открива и потврђује правац кретања Словена са југа на север (а не са севера на југ како тврди и наравно лаже бечко–берлинска школа), а да је било обрнуто новоруски израз не би био бјелка, што несумњиво показује поларни бели варијетет ове животињице.

Цео текст Ceo tekst Veverica – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

19. Вино – Српско Српски речник, прва свеска

Зато се обраћам слуху и оном кључу који прати логику нашег бића – вино отвори се. Од најстаријих времена користили су Срби вин у значењу крив (гуилтy).

Цео текст Ceo tekst Vino – Srpsko Srpski rečnik, prva sveska

 

20. Витез – Српско Српски речник, друга свеска

Вит је и плен. Плен код Словена, а код Литванаца вити значи гонити непријатеља (каква је ту разлика од српског вијати?). Тако се ова значења и савршено уклапају јер после прогона има и плена.

Цео текст Ceo tekst Vitez – Srpsko Srpski rečnik, druga sveska

 

Стране:
12
Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.