Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0

Кула на Самарији – Кула краља Милутина

 

Ко год да је прилазио из правца Хиландарске лучице на полуоствру Хрусији, морао је проћи поред и испод куле краља Милутина. Ова грађевина данас изгледа као да није стара преко седамсто година. Ређали су се непријатељи, невремена, земљотреси, громови, пожари, а она стоји као нова, као да је градња завршена јуче.

Висока до почетка крова 25 метара или дањашњих осам спратова, кроз њу се може ићи нагоре само спиралним степеништем, које је кичма целе тврђаве. Степениште, ако нисам погрешио, има 99 степеника, као исечених троугласих кришки, од једног комада камена.

Пролаз на горе, могао је у самој спирали степеништа бранити један војник, толико је тешко и неприступачно пењање. Са прозора и испуста на врху куле, непријатељ се видео као на длану и био изложен кишом стрела и малих копаља. џилита или сулица.

Копља су бацана руком или одапињана великом силом из катапулта, који има српски назив – велика праћка. Неке велике праћке, избацивале су још камене и металне кугле.

У простору испод степеништа, налазио се тајни улаз, сада зазидан споља, у којји је утрчавао наш ухода, извиђач или гласник. Када ухода уђе у озидану јаму, извлачен је на горе у приземље. Ако би неко од прогонитеља улетео за њим, остао би заробљен у рупи.

Сама кула изгледа као да су две коцке од цигли стављене једна на другу. Ивица сваке коцке је 12,5 метара, управо идеалних пропорција.

Упоредимо ли кулу са осталим утврђењима у самим зидинама Хиландара, видећемо да је она најбоља зграда у техничком смислу. Кула је на врху, по обичају тога доба, имала цркву, тако да је поред световног, представљала дањашњим речником казано и верски објекат.

Добро снабдевеба водом, могла је одолевати  месецима врло увежбаном и бројном непријатељу, ставрајући сталну нелагоду нападачима на Хиландарски град.

Положај куле омогућавао је рано откривање нападаче са северне стране и спречавао изненадан упад кроз капије или преко зидина. Стратешки изваредно постављена, била је један ог главних узрока неосвојивости славне српске обитељи Хиландара.

 

Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.