Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0
Rimljani Slovenstvujući

Павле Соларић

Римљани Словенствујући

 

Књиге Knjige

Формат: 14 x 20 цм

Повез: Мек

Издавач: Радован Дамјановић

Година издања: 2001.

 

 

1260 дин.

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Превео и прилагодио професор Радован Дамјановић.

Књига Павла Соларића „Римљани Словенствујући” доказује да размишљање о првенству и старини српског језика постоји међу Србима врло дуго и сеже у далеку прошлост. Са најширим образовањем свога доба, Павле Соларић, лингвиста и познавалац историје, овом књигом то јест Речником, показује да римски језик (латински) настаје из српског старог језика. Оно што је Соларић написао пре два века и данас стоји чврсто.

Павле Соларић, кратка биографија

Павле Соралић (1779 – 1821.) био је српски лингвиста, географ, археолог и просветитељ. Рођен је у свештеничкој породици. Такође се веома успешно бавио књижевношћу и превођењем са француског, немачког и италијанског. Гимназију је учио у Загребу и Сремским Карловцима а потом свршава студије у Загребу. После студија одлази у Италију где се првенствено посвећује писању и научном раду.

Залагао је се за световно образовање. Године 1804. пише „Ново гражданско земљописаније" – прву географију на српском језику, која је имали велики одјек у ондашњем српском друштву и култури. Уз Доситеја Обрадовића и Атанасија Стојковића, сматра се највећим просветитељом свога доба.

Због негативне критике поезије од стране Јована Скерлића, Павле Соралић бива заборављен и непознат широј читалачкој публици. Соларића је на један начин рехабилитовао Милорад Павић, сврставајући његову поезију у предромантизам. Тек крајем прошлог века, његове песме бивају објављене у једној, засебној књизи.

 

 

Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.