Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0
Putopisi 3

Станислав Краков

Путописи 3

 

Препорука Preporuka

ИСБН: 978-86-6457-285-9

Формат: 21 цм

Број страна: 213

Повез: Брош

Издавач: Дерета

Година издања: 2020.

 

 

Нема на залихама

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Читаоци имају прилику да прате ауторова путовања из ваздуха. Краков је био заљубљеник у летење и пилот. Велики број путописа настали су са путовања хидро авионом. Краков нас води на узбудљив лет у више од тридесет текстова, по Србији, суседним земљама и по свету – Скопље, Фрушка гора, Јадран, Косово, Енглеска, Холандија, Канарска острва, Француска итд.

У првом делу књиге, насловљеном „Између неба и земље”, попут искусног пилота и водича, Краков води (или вози) кроз домаћем читаоцу добро познате пределе, зачињујући литерарно путовање занимљивим чињеницама, али и готово поетским исказима: „Идемо тако кроз узбуђења, кроз нервне грознице и кроз радости, док се опет земља не примакне моћна и велика, док не задрхти апарат у додиру са тврдим тлом ливада и још пијани од ветра, тек одрешени са седишта, спуштамо се троми на зелене ливаде, пуни једне велике носталгије за небом, авантуром и бескрајем ваздуха.”

У другом делу, „Крстарење ДОX-ом”, Краков врхунским журналистичким стилом прати прекоокеанску путању тада највећег хидроавиона на свету, чија је појава узбуркала светску јавност, а према којој он никако није могао остати равнодушан: „ДОХ, то је највећа и најлепша победа људског ума над бескрајем простора и времена.”

 

 

Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.