Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0
Putopisi 1

Станислав Краков

Путописи 1

 

Препорука Preporuka

ИСБН: 978-86-6457-110-4

Формат: 20 цм

Број страна: 359

Повез: Брош

Издавач: Дерета

Година издања: 2017.

 

 

Нема на залихама

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Не очарава у овим путописима само оно што аутор види него и оно како види и предочава, уплићући литерарне и митолошке реминисценције, биографије значајних људи, традицију и историју места кроз која путује.

Путописи обухватају текстове које је Краков састављао путујући по Европи, Средоземљу и Северној Африци, објављиване у часопису „Време” и бројним другим међуратним дневним и недељним новинама од 1924. до 1931. Проучаваоци ове рукописне грађе смештају је у сам врх српске путописне прозе, уз слична дела Милоша Црњанског, Растка Петровића и Станислава Винавера.

Као самосвојан интелектуалац широког образовања, Краков у својим текстовима користи разноврсну и по много чему уникатну грађу, на коју се може рачунати као на значајан извор књижевне и националне историје, те историје уметности (у њима је обиље информација значајних за археологију, архитектуру, политичке прилике).

Краковљев опус припада оној великој групи дела која су све до деведесетих година прошлог века, као „емигрантска грађа” била смештена по кутијама и ормарима Народне библиотеке Србије (у посебној кутији, као драгоценост, чуван је и део рукописа Станислава Кракова), склоњена од очију јавности. Тек деведесетих година се приступило библиотечкој обради те грађе и њеном спуштању у књижни фонд, те поновном објављивању његових дела (романа „Кроз буру” и „Крила” из 1921, односно 1922. и књиге новела „Црвени Пјеро и друге новеле”)..

 

 

Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.