Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Књига у корпи = 0
Kraljevstvo Slovena

Мавро Орбини

Краљевство Словена

 

Препорука Preporuka

ИСБН: 9788684371579

Формат: 18 x 25 цм

Број страна: 550

Повез: Тврд

Издавач: Ганеша клуб

Година издања: 2016.

 

 

Нема на залихама

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Књига описује сасвим другачију историју древних Срба и других словенских народа, него што данашњи званични историчари то описују.

После 415 година од њеног објављивања у Пезару 1601. године на италијанском језику, прва историја Словена „Краљевства Словена“ Дубровчанина Мавра Орбинија долази пред српског читаоца у комплетном облику. Читалац ће се лако уверити да је Орбинијево дело врло студиозно, засновано на чињеницама из најцењенијих историјских студија познатих у Орбинијево време.

Сви они, који су током последњих 20-30 година отворили ум према новим сазнањима из великог броја наука и према данас лако доступним старим историјским изворима, лако ће се уверити да је Орбинијева историја у великој мери одржива и у светлу тих нових чињеница.

О аутору

Рођен је у Дубровнику 1563, у трговачкој породици пореклом из Котора и добио је име Франо. Са 15 година је ступио у бенедиктински ред и узео монашко име Мавро, веома популарно међу бенедиктинцима. Провео је искушенички период у манастиру Свете Марије на острву Мљету, које се налазило под влашћу Дубровника. У манастиру је и започео своју књижевну делатност. Пре 1590. написао је дело Де Ултимо Фине Хуманæ Витæ Вел Суммо Боно; оно ни до дан данас није објављено, теолошког је карактера и његов рукопис се чува у универзитетској библиотеци у Падови. У њему нема наговештаја да се аутор интересује за историју. Посвећено је Орбинијевом будућем мецени Марину Бобаљевићу, богатом племићу из Дубровника, који је касније помогао његово главно дело.

У последње две деценије свог живота, Орбин је заузимао важне положаје у црквеној хијерархији Дубровника. Био је најпре опат манастира Свете Марије, па је имао водећу улогу у бенедиктинској конгрегацији на Мљету; био је опат манастира Светог Михајла на Шипану, опат манастира Светог Јакова у Вишњици (најзначајнији бенедиктински манастир на територији Дубровачке републике), да би га папа Клемент ВИИ 1597. поставио за опата манастира у Бачу, који је био седиште бачко-калочке надбискупије, тада под турском влашћу.

Године 1599. Орбин је отишао у Италију да заврши рад на свом главном делу и надгледа његово штампање. У предговору Краљевству Словена он је навео како је у неколико наврата обилазио Италију посећујући библиотеке у којима је трагао за историјским делима. Највећи број историјских дела нашао је у библиотеци војводе од Урбина у Пезару. Приступ тој библиотеци му је сигурно омогућио његов мецена Марин Бобаљевић, који је преузео и трошкове објављивања Краљевства Словена. Дело је објављено 1601. у Пезару.

Године 1606. Орбин је на молбу богатог дубровачког трговца Рада Сладојевића превео са италијанског дело Анђела Елија Зрцало духовно од почетка и сврхе живота човечанског, које је објављено 1614. године. Орбин то није доживео - умро је 1610. године.

 

 

Sve veze, meniVaša korpa
 

© 2022. Радован Дамјановић, књиге. Сва права задржана.